LR Popular Posts

Tuesday, October 15, 2013

my new status...soon...

This coming Oct 27, 2013...its gonna be my BF's Birthday and at the same time OUR ENGAGEMENT DAY. wallahh~ to think back over the years we went thro...last year and last 2 years i've always surprised him on his birthday. Its just me the one who always ada je la benda nk buat kezutann kan~ 


Towards our engagement day, ya Robbi..byk nyer benda2 nak kena siapkan. I gotta tell you ols one thing ..its so inspired me so much. Dalam diam2 kalau dah kata MAMA tu kan...she whould the VERY BEST on her daughter big day. I'm always had this argument with her....I dont one it to be SO MAHA GRAND bagai....cos it just an engagement. But i guess she did it all her way. She prepare rite from my hantaran decoration (tiap mlm la ada je dia nak abiskan masa depan mesin jahit dia tu), my mini so called "paladin" home made ye...catering...and of course planning on the vent flows skua. Fuhhh~ im like SERIOUSLY, ma.....hmmmmm. That's my mom and because of that EVERYNITE I always thank God to give such MOM. x pernah kenal penat janji she wants her daughter looks pretty and happy on her big day...(event thou event pagi and obviously myself lena bgn pagi and siap2 dalam keadaan separa sadar mata sepet) huhu!


actually we both just came back from Jakarta ...taking all our tempahan baju for engagement and weddings items there. jeng3x....i will upload soon some of the photos of me on my engagement day la kan. another 1 week je lagi ni...
Of course dalam pada sonok2 smua nak kawin ni..i always have this lil concern in me on getting ready to be really devoted princess to my prince chraming..wahh gitukan! ok...ni bkn nyer alam Disney world where always have an HAPPY ENDING...reality check..in order to get to the happy ending kena la cekalkan hati tu go ups and down together..and i always stated that in mind! mana latau...pompuan ni kan sometimes bile emo and hormones is everywhere..suami pon dis ingatkan cam kawan2 je kan. dah ilang rasa hormat tu smua...mintak2 la im always sable kan...insyAllah..
For me saat bahagia seorang wanita tu bile ada org yang dtg pinang la kan...and the best responsibility to a woman is when she be a MOM! and seriously...if my faith is with him...after marry i wish to have children straight away..kalau di izin kan tuhan la ye~
Memandangkan la lagi 3 bln je aku ni bergelar isteri...i did some of the reading about marriage life and such. saje bg pendedahan awal....and i came out with this quotes.."mencintai pasangan apa adanya dan sabar dengan kekurangan dia..."hmm....insyAllah things will run smoothy between us. Pompuan mana je tak takut kan tetibe gonna be with a man for the rest of her life...if the girl used to sleep alone..skali bgn pagi2 ada org kat sebelah kan..what if we fight yet gotta sleep on the same bed..haaa...thats the thriller part la kan. ^_^. 


Just a tips to share la kan and also as a reminder to me and others~


 1. Saling memberi hadiah. Bukan Mahalnya harga sebuah pemberian tersebut tapi RASA KASIH sayang kitalah yg MELEBIHKAN NILAInya. 2. Mengkhususkan waktu untuk duduk bersama..Jangan sampai antara suami isteri sibuk dengan urusan masing-masing dan tidak ada waktu untuk duduk bersama. Yang menjadi penyebabnya, kerana dia sibuk menghabiskan waktunya untuk pelbagai pekerjaan yang berhubungan dengan pelajaran dan lainnya, sehingga meninggalkan isteri dan anak-anaknya dalam waktu lama. 3. Menampakkan wajah yang ceria. Di antara cara untuk mempererat cinta kasih, hendaklah menampakkan wajah yang ceria. Ungkapan dengan bahasa wajah, mempunyai pengaruh yang besar dalam kegembiraan dan kesedihan seseorang. Seorang isteri akan senang jika suaminya berwajah ceria, tidak cemberut.4. Memberikan penghormatan dengan hangat kepada pasangannya, baik ketika hendak pergi keluar rumah ataupun ketika pulang. Penghormatan itu hendaklah dilakukan dengan mesra. Dalam beberapa hadis diriwayatkan, ketika hendak pergi solat, Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wassalam mencium isterinya tanpa berwudhu lagi dan terus solat. Ini menunjukkan, bahawa mencium isteri dapat mempererat hubungan antara suami isteri, meluluhkan kebekuan ataupun kekakuan antara suami isteri. 5. Hendaklah memuji pasangannya. Di antara keperluan manusia adalah keinginan untuk di puji- dalam batas- yang wajar. Dalam masalah pujian ini, para ulama telah menjelaskan, bahawa pujian diperbolehkan atau bahkan dianjurkan dengan syarat-syarat: untuk memberikan motivasi, pujian itu diungkapkan dengan jujur dan ikhlas, dan pujian itu tidak menyebabkan orang yang dipuji menjadi sombong atau lupa diri. 6. Bersama-sama melakukan tugas yang ringan. Di antara kesalahan sebahagian suami ialah, mereka menolak untuk melakukan sebahagian tugas di rumah. Mereka mempunyai anggapan, jika melakukan tugas di rumah, bererti merendahkan kedudukannya, menurunkan atau menjatuhkan kewibawaannya di hadapan isteri. Pendapat ini tidak benar. 7. Perlu berekreasi berdua tanpa membawa anak. Rutin pekerjaan suami di luar rumah dan pekerjaan isteri di rumah membuat suasana menjadi keruh. Sekali-kali diperlukan suasana lain dengan cara pergi berdua tanpa membawa anak. Hal ini sangat penting, kerana dapat memperbaharui cinta suami isteri. Kita mempunyai anak, lantas bagaimana caranya? Ini memang sebuah problem. Kita cari solusinya, jangan menyerah begitu saja. Bukan bererti setelah mempunyai anak banyak tidak boleh pergi berdua. 8. Perlu adanya keterbukaan. Keterbukaan antara suami dan isteri sangat penting. Di antara problem yang timbul di keluarga, lantaran antara suami dan isteri masing-masing menutup diri, tidak terbuka menyampaikan ‘problem’nya kepada pasangannya. Yang akhirnya kian menumpuk, sampai akhirnya meledak.

Tanggungjawab utama seorang isteri ialah isteri perlulah taat dan patuh kepada suaminya. Kesetiaan isteri kepada suaminya perlu diutamakan terlebih dahulu lebih dari keluarga terdekatnya sendiri. Hari ini admin nak berkongsi tentang Kelebihan-kelebihan seorang isteri. beruntungnya kaum hawa ini :D

x